Πόση ακτινοβολία δεχόμαστε από τις συσκευές μας και πώς θα προστατευτούμε

 
Πόση ακτινοβολία δεχόμαστε από τις συσκευές μας και πώς θα προστατευτούμε
 

Των ΑΝΤΖΗΣ ΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗ, ΚΩΣΤΑ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ
Εικονογράφηση: ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΤΗΣ

Εφημερίδα Καθημερινή (14.11.2009)
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathcommon_100073_14/11/2009_1290367

Πώς μπορεί να μας βλάπτει το κινητό, το ασύρματο τηλέφωνο ή το router; Μια άλλου είδους ρύπανση αυξάνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια: η ηλεκτρομαγνητική. Οι νέοι μετρητές ακτινοβολίας για το σπίτι ήταν η αφορμή το ΟΙΚΟ να ανοίξει το φάκελο. Πόση ακτινοβολία εκπέμπει κάθε συσκευή, ποια είναι τα όρια ασφαλείας και πώς μπορούμε να προστατευτούμε;

Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά μπουκάλια, επιλέγουμε βιολογικά τρόφιμα, αποφεύγουμε τα χημικά. Συγχρόνως, όμως, διαθέτουμε κινητά και ασύρματα τηλέφωνα, ασύρματο Ιντερνετ, φούρνο μικροκυμάτων, ασύρματες παιχνιδοκονσόλες, συστήματα ενδοεπικοινωνίας, χωρίς να τηρούμε κανόνες ασφαλείας. Λίγο οι αντικρουόμενες επιστημονικές έρευνες, λίγο η ευκολία, χρησιμοποιούμε αλόγιστα συσκευές που εκπέμπουν μη ιονίζουσα ακτινοβολία… Η επιστημονική έρευνα για την επίδραση της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας είναι από τις πιο αμφιλεγόμενες. Τα οικονομικά συμφέροντα είναι μεγάλα και οι χρηματοδοτήσεις των ερευνών για τις επιδράσεις στην υγεία συχνά προέρχονται από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τις συσκευές. Ωστόσο, εκατοντάδες βιολόγοι, φυσικοί, κυτταρολόγοι και μηχανικοί ανά τον κόσμο συνδέουν την ακτινοβολία αυτή με πονοκεφάλους, κόπωση, αλλεργίες, καρκινογενέσεις, μέχρι και σπάσιμο του DNΑ. Φαίνεται πως είμαστε μέρος ενός τεράστιου πειράματος, με απρόβλεπτες συνέπειες. Υπάρχουν όμως και καλά νέα: μπορούμε να προστατευτούμε από την ακτινοβολία χωρίς να αποκηρύξουμε την τεχνολογία, ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

Μετρήσαμε και μάθαμε

«Πήρα μια οικιακή συσκευή μέτρησης ακτινοβολίας. Να μετρήσω και το σπίτι σου;» πρότεινε ένας φίλος και αμέσως στην παρέα επικράτησε πανικός. «Τι, πώς, πού, θέλω κι εγώ!» Αρχισα να ψάχνω συσκευές και πιστοποιητικά αξιοπιστίας, να τηλεφωνώ σε επιστημονικά κέντρα και να διαβάζω ιατρικές έρευνες, μέχρι που απέκτησα και εγώ τη δική μου συσκευή. Μια συσκευή εύκολη στη χρήση, η οποία δυστυχώς δεν συνοδεύεται από επαρκείς οδηγίες και βιβλιογραφία. Οταν, π.χ., το κοντέρ έδειξε κόκκινο στη γωνία της κουζίνας και εγώ ήθελα να εξαφανίσω το ακίνδυνο τελικώς ψυγείο, χρειάστηκε να προστρέξω στον ερευνητή του «Δημόκριτου», κ. Δημήτρη Κοσμόπουλο, ο οποίος με παρέπεμψε… στο διπλανό διαμέρισμα και στη βάση του ασύρματου τηλεφώνου, που ο γείτονας είχε τοποθετήσει στη μεσοτοιχία! «Δεν μπορεί να συγκριθεί με τις συσκευές που χρησιμοποιούν τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα», μας εξήγησε ο ερευνητής που δραστηριοποιείται και ο ίδιος στην εισαγωγή συσκευών μέτρησης ακτινοβολίας. «Πρόκειται για συσκευές οικιακής χρήσης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι χρήσιμες σε επίπεδο πρόληψης και κατανόησης των κινδύνων, ένα εργαλείο για να περιορίσει κανείς την ακτινοβολία στο χώρο του, ακολουθώντας κάποιες πρακτικές συμβουλές».

ΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ

Οπως είναι φυσικό, το να χρησιμοποιούμε ένα κινητό τηλέφωνο δεν είναι το ίδιο επικίνδυνο με το να κάνουμε τρεις ακτινογραφίες την εβδομάδα. Και αυτό γιατί ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τον οργανισμό μας η ακτινοβολία εξαρτάται από τη συχνότητά της – ένα χαρακτηριστικό μέγεθος που αφορά τα κύματα όλων των ειδών και, στην περίπτωση του ήχου, είναι αυτό που δίνει σε κάθε νότα την ιδιαίτερη χροιά της. Οσον αφορά τις ακτινοβολίες (δηλαδή τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα), ανάλογα με τη συχνότητά τους χωρίζονται σε ιονίζουσες και μη ιονίζουσες. Στην πρώτη κατηγορία κατατάσσονται οι ακτίνες Χ και γ. Γι’ αυτές, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι μπορούν να διασπάσουν τους χημικούς δεσμούς στα μόρια του DNA, προκαλώντας μεταλλάξεις – γεγονός που εξηγεί γιατί μεταξύ δύο ακτινογραφιών πρέπει να μεσολαβεί ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα, τα ασύρματα router, τα ασύρματα τηλέφωνα – οι ακτινοβολίες δηλαδή όλων των συσκευών οι οποίες συμπεριλήφθηκαν εδώ. Για τις μη ιονίζουσες ακτινοβολίες, οι επιστήμονες γνωρίζουν πως δεν προκαλούν διασπάσεις των δεσμών, επομένως είναι πιο ασφαλείς από τις ακτίνες Χ. Ωστόσο, επειδή αυξάνουν τη θερμοκρασία των ιστών και παρεμβαίνουν στη χημεία του κυττάρου, αρκετές έρευνες τις ενοχοποιούν για μία σειρά συμπτωμάτων. Ακόμη χειρότερα, πειράματα έχουν δείξει ότι και οι μη ιονίζουσες ακτινοβολίες μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να προκαλέσουν γενετικές αλλοιώσεις…

ΓΡΑΦΗΜΑ: ΠΗΓΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥΣ

  

 
Ένα 24ωρο με τον μετρητή στο χέρι!
Μετρήσαμε τις συσκευές που συνήθως χρησιμοποιούμε σε μια ημέρα
   

Η μέτρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του ερευνητή του «Δημόκριτου», κ. Δημήτρη Κοσμόπουλου στο σπίτι μιας τετραμελούς οικογένειας. Το όριο ασφαλείας που θέτουν οι περισσότεροι ερευνητές αλλά και οι κατασκευαστές των μετρητών είναι τα 5,8 μιλιβάτ/τ.μ. εφόσον η έκθεσή μας στην ακτινοβολία είναι διαρκής. Οι εθελοντές μας, ένα νεαρό ζευγάρι με δύο παιδιά 3 και 5 ετών, παρακολούθησαν με περιέργεια και αγωνία το πείραμα και πριν φύγουμε, τα ασύρματα τηλέφωνα είχαν εξαφανιστεί, ο πομπός του ασύρματου Ιντερνετ είχε μπει στην αποθήκη και η οικοδέσποινα θα αγόραζε επειγόντως hands free! Να λοιπόν η «ακτινογραφία» μιας συνηθισμένης μέρας.

07.15
Κινητό τηλέφωνο
365 φορές πάνω από το όριο!

Συνήθως η ημέρα μας αρχίζει μ’ ένα τηλεφώνημα. Σύμφωνα με τα διεθνή όρια ασφαλείας, η ακτινοβολία δεν πρέπει να ξεπερνά τα 5 με 6 μιλιβάτ/ανά τετραγωνικό μέτρο. Ο οικιακός μετρητής έδειξε 1.827(!) μιλιβάτ -365 φορές πάνω από το όριο -τη στιγμή που το τηλέφωνο καλούσε, όπως και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ! Να σημειώσουμε ότι στη δική μας μέτρηση η απόσταση μετρητή – κινητού ήταν περίπου 10 εκατοστά, ενώ όταν συνομιλούμε χωρίς hands free, το κινητό εφάπτεται στο κεφάλι και η απόσταση… μηδενίζεται.

Oταν το κινητό φορτίζει, η μέτρηση κυμαίνεται σε φυσιολογικά όρια, ωστόσο οι ειδικοί συμβουλεύουν να μη φορτίζουμε το κινητό δίπλα στο κεφάλι μας. Σε κλειστούς, μικρούς χώρους, όπως το ασανσέρ, το αυτοκίνητο ή τα τούνελ των αυτοκινητοδρόμων, η ακτινοβολία αυξάνεται, καθώς το κινητό προσπαθεί πιο έντονα να «πιάσει» σήμα.

09.30
Ασύρματο δίκτυο Ιντερνετ (router)
Μην ξεχνάτε να το κλείνετε

Η ελευθερία που μας προσφέρει η ασύρματη τεχνολογία είναι πολύ σημαντική, ενώ το γεγονός ότι αποφεύγουμε τα ενοχλητικά καλώδια την κάνει ακόμη πιο δημοφιλή. Το απαραίτητο router τοποθετείται τις περισσότερες φορές στο γραφείο ή σε οποιοδήποτε άλλο σημείο υπάρχει υποδοχή τηλεφώνου, συχνά δίπλα στον καναπέ, όπου περνάμε τη μισή ημέρα, ή ακόμα χειρότερα στην κρεβατοκάμαρα. Στο σπίτι, όπου έγινε η μέτρηση, το router είναι τοποθετημένο σ’ ένα ντουλάπι δίπλα στο κρεβάτι. Η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τριπλάσια από το όριο, σε απόσταση 10 εκατοστών, ενώ δίπλα στην κεραία η ακτινοβολία άγγιξε τα 578 μιλιβάτ (100 φορές μεγαλύτερη του ορίου)! Υπολογίστε ότι αυτό το ποσό εκπέμπεται συνεχώς, όσο το router παραμένει αναμμένο – ακόμη κι όταν δεν χρησιμοποιείτε το Ιντερνετ. Αρα, μπορεί η ακτινοβολία να είναι μικρότερη του κινητού π.χ., όμως τη λαμβάνετε συνεχώς.

14.00
Ασύρματος back server
Μακριά του όσο λειτουργεί

Πρόκειται για ένα σκληρό δίσκο, ο οποίος συνδέεται ασύρματα με τον υπολογιστή μας και κάνει backup στα πολύτιμα αρχεία μας. Η θέση του συνήθως είναι πάνω στο γραφείο μας, αλλά στο σπίτι όπου έγινε η μέτρηση οι οικοδεσπότες τον είχαν τοποθετήσει κάτω από το κρεβάτι τους.

Και οι δύο αυτές θέσεις είναι ακατάλληλες, αφού η μέτρηση έδειξε 15,20 μιλιβάτ, τρεις φορές πάνω από το όριο. Η συσκευή εκπέμπει ακτινοβολία φυσικά την ώρα που λειτουργεί, λαμβάνοντας ασύρματα και αποθηκεύοντας τα αρχεία σας. Την ώρα που αυτό συμβαίνει, καλό είναι να είστε μακριά από τη συσκευή. Οταν την έχετε κλειστή, μπορείτε να την τοποθετείτε οπουδήποτε θέλετε.

16.00
Φούρνος μικροκυμάτων
Από μακριά κι αγαπημένοι

 

Μεσημέρι έφτασε, ώρα για φαγητό. Από τις πλέον δημοφιλείς οικιακές συσκευές στις σύγχρονες κουζίνες είναι ο φούρνος μικροκυμάτων, που προσφέρει ευκολία και χρόνο. Συχνά μάλιστα δεν τον χρησιμοποιούμε μόνο για να ζεστάνουμε για λίγο το φαγητό μας, αλλά για πολύ περισσότερη ώρα, προκειμένου να ξεπαγώσουμε τρόφιμα, να ψήσουμε ή να ζεστάνουμε νερό. Ειδικά δε τα τελευταία χρόνια, στις καινούργιες κουζίνες, η θέση του βρίσκεται περίπου στο ύψος του κεφαλιού και συνήθως όση ώρα λειτουργεί στεκόμαστε μπροστά του σε μικρή απόσταση. Η μέτρησή μας έδειξε 11,53 μιλιβάτ, διπλάσια του ορίου, σε μια απόσταση 20 – 30 εκατοστών. Εν ολίγοις: αφήστε τον να δουλεύει μόνος του, όση ώρα λειτουργεί καλό είναι να απομακρύνεστε, και εσείς και κυρίως τα μικρά παιδιά. Αυξημένη σε σχέση με τα επιτρεπτά όρια είναι η ακτινοβολία που εκπέμπει και ο συμβατικός φούρνος όταν λειτουργεί, οπότε καλό είναι και σε αυτή την περίπτωση να κάνετε το ίδιο.

20.50
Ενδοεπικοινωνία Baby Phone
Χαμηλή ακτινοβολία, αλλά όχι για παιδιά

Την πολύ χρήσιμη αυτή συσκευή οι γονείς την χρησιμοποιούν σε καθημερινή βάση, κυρίως το βράδυ, όταν το μωρό ή το παιδί κοιμάται. Πολλοί δε, για να είναι σίγουροι ότι θα ακούσουν και τον παραμικρό θόρυβο που θα κάνει το παιδί, το τοποθετούν ακόμα και μέσα στο κρεβατάκι ή την κούνια του. Η μέτρηση δίπλα στην κεραία έδειξε 3,20 μιλιβάτ, κάτω του ορίου, ενώ σε απόσταση 20 εκατοστών η ακτινοβολία έπεσε κάτω από το μηδέν.

Ωστόσο, τα παιδιά και ειδικά τα βρέφη είναι πολύ ευαίσθητα ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας. Καλό είναι λοιπόν να το τοποθετείτε σε μια απόσταση μεγαλύτερη του μέτρου. Αλλωστε, οι συσκευές αυτές είναι υπερβολικά ευαίσθητες και πιάνουν και από μεγαλύτερη απόσταση τους ήχους.

23.05
Ασύρματο τηλέφωνο
Η ύπουλη ακτινοβολία

 

Στα περισσότερα σπίτια η θέση του ασύρματου τηλεφώνου είναι στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι, στο τραπεζάκι του καναπέ ή στο γραφείο, σε σημεία δηλαδή στα οποία περνάμε πολλές ώρες της ημέρας και της νύχτας μας. Ακόμα και όταν δεν μιλάμε όμως με το ασύρματο τηλέφωνο, η βάση του εκπέμπει συνεχώς ακτινοβολία, και αυτό είναι το ύπουλο σε αυτή την περίπτωση. Η μέτρηση έδειξε 31,40 μιλιβάτ, πενταπλάσια του ορίου, δίπλα στη βάση του τηλεφώνου. Οταν τοποθετήσαμε τον μετρητή στο μαξιλάρι, στο σημείο δηλαδή που βρίσκεται το κεφάλι μας επί τουλάχιστον οχτώ ώρες κάθε βράδυ, έδειξε 10,76 μιλιβάτ, νούμερο δύο φορές πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Σκεφτείτε ότι μπορεί να μην αγγίζει την τιμή του κινητού κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, αυτό όμως εκπέμπει χωρίς καμιά διακοπή!
 

22 ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ
 


ΚΙΝΗΤO ΤΗΛEΦΩΝΟ

•   Χρησιμοποιούμε hands free ή bluetooth. Το bluetooth αποτελεί πομποδέκτη επικοινωνίας με το κινητό και εκπέμπει μικρή μεν, αλλά συνεχή ένταση ακτινοβολίας. Καλό είναι να μη χρησιμοποιούμε απλό bluetooth, που τοποθετείται απευθείας στο αυτί.
•   Δεν αφήνουμε τα μικρά παιδιά να το χρησιμοποιούν. Οταν συνομιλούμε, δεν τα κρατάμε αγκαλιά ή δεν τα έχουμε στο μάρσιπο. Οταν το μωρό είναι στο καρότσι, δεν τοποθετούμε το κινητό στις θήκες του καροτσιού.
•   Δεν είναι βέβαιο ότι εκπέμπει επικίνδυνη ακτινοβολία όταν είναι απλώς ανοιχτό. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες συμβουλεύουν να μην έρχεται σε επαφή με το σώμα και να μην το τοποθετούμε στις τσέπες μας.
•   Οταν το φορτίζουμε, υπάρχει αύξηση της ακτινοβολίας, που δεν περνά τα επιτρεπτά όρια. Ωστόσο, αποφεύγουμε να το φορτίζουμε δίπλα μας, όταν κοιμόμαστε.
•   Σε κλειστούς χώρους το σήμα ελαττώνεται, αφού ο δέκτης και ο πομπός δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τον πλησιέστερο σταθμό βάσης. Ετσι, το κινητό χρησιμοποιεί όλη του την ισχύ. Στο αυτοκίνητο ή στο ασανσέρ, λοιπόν, αποφεύγουμε τις συνομιλίες. Αν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε, το τοποθετούμε μακριά από το σώμα μας και ανοίγουμε τα παράθυρα.
•   Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα διαθέτουν εξελιγμένο σύστημα ρύθμισης της ισχύος που εκπέμπουν, ανάλογα με την ποιότητα του σήματος (αδύνατο σήμα – μεγάλη εκπεμπόμενη ισχύς) και τη λειτουργία(όταν μιλάμε, η εκπεμπόμενη ισχύς είναι υψηλότερη). Ετσι, ανεξάρτητα από την τιμή SAR που διαθέτει από τον κατασκευαστή, η ισχύς της ακτινοβολίας θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις παραπάνω παραμέτρους, χωρίς να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή ποια είναι η τιμή αυτής της έντασης. Αρα δεν βοηθάει να επιλέξουμε κινητό με μικρή τιμή SAR.

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ

•   Τοποθετούμε τη βάση του ασύρματου τηλεφώνου μακριά από την κρεβατοκάμαρα και οποιοδήποτε σημείο όπου περνάμε πολλές ώρες. Η ακτινοβολία του είναι πολύ διεισδυτική και περνάει και τους τοίχους των διαμερισμάτων, οπότε θα πρέπει να προσέξουμε να μη βρίσκεται κοντά σε μεσοτοιχία με κρεβατοκάμαρα, καναπέ ή καρέκλα γραφείου. Αν μένουμε σε πολυκατοικία, μπορούμε να συζητήσουμε με τους ενοίκους των διπλανών διαμερισμάτων, ώστε να μην επιβαρύνει ο ένας τον άλλον.
•   Το κομοδίνο είναι από τις χειρότερες θέσεις για την τοποθέτηση της βάσης. Την αντικαθιστούμε με μια σταθερή συσκευή ή έχουμε δίπλα μας μόνο το ακουστικό και όχι τη βάση του.
•   Δεν συνομιλούμε κοντά σε μικρά παιδιά, τα οποία είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούν σταθερή συσκευή.
•   Τις νυχτερινές ώρες καλό είναι να βγάζουμε το ασύρματο από την πρίζα.

ΑΣΥΡΜΑΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ (Wi-Fi)

•   Ο πομπός (router) εκπέμπει μεγάλη ακτινοβολία, γι’ αυτό πρέπει να τον τοποθετούμε σε σημείο όπου δεν καθόμαστε πολλές ώρες. Καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε ενσύρματο, τουλάχιστον για τους υπολογιστές desktop. Αν θέλουμε να αποφύγουμε το χαμό από καλώδια, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κιτ home plug.
•   Ο ίδιος ο υπολογιστής, που συνδέεται ασύρματα στο Ιντερνετ, δεν έδειξε να εκπέμπει αυξημένη ακτινοβολία. Οι επιστήμονες, ωστόσο, συνιστούν να μην τον τοποθετούμε στα πόδια μας ή να μην τον αφήνουμε ανοιχτό δίπλα μας όταν δεν τον χρησιμοποιούμε.
•   Επειδή το ασύρματο δίκτυο περιλαμβάνει τόσο πομπό όσο και δέκτη, ο πομπός ενεργοποιείται αυτόματα και λειτουργεί συνεχώς όταν «ανεβάζουμε» αρχεία. Εκπέμπει περιστασιακά και όταν «κατεβάζουμε» για να γίνει επιβεβαίωση των πακέτων λήψης των αρχείων.

ΦΟΥΡΝΟΣ ΜΙΚΡΟΚΥΜΑΤΩΝ

•   Οταν βρίσκεται σε λειτουργία, φροντίζουμε να μην είμαστε μπροστά του. Tηρούμε μια απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 50 εκ.
•   Eνημερώνουμε τα παιδιά για τον κίνδυνο και τα προτρέπουμε να τηρούν την απόσταση ασφαλείας.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

•   Τηρούμε απόσταση ασφαλείας 30 εκ. όταν μαγειρεύουμε.
•   Αποφεύγουμε να καθόμαστε στην κουζίνα, όσο δεν είναι απαραίτητο, όταν οι εστίες ή ο φούρνος βρίσκονται σε λειτουργία.

ΠΑΙΧΝΙΔΟΚΟΝΣΟΛΕΣ ΜΕ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

•   Η βάση τους εκπέμπει ακτινοβολία η οποία, σύμφωνα με τον οικιακό μετρητή, δεν είναι επικίνδυνη. Ωστόσο, επειδή τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, καλό είναι να κάθονται σε απόσταση δύο με τριών μέτρων όταν παίζουν. Οταν δεν τη χρησιμοποιούμε, την κλείνουμε.

ΕΝΔΟΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ (BABY PHONE)

•   Το τοποθετούμε σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από το κρεβατάκι ή το πάρκο του μωρού.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

•   Επικίνδυνες θεωρούνται οι τηλεοράσεις παλαιού τύπου. Από αυτές τηρούμε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον δύο μέτρων.

ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΗΡΑΣ/ΣΕΣΟΥΑΡ

•   Ο απορροφητήρας συνήθως είναι τοποθετημένος πάνω από το κεφάλι μας, οπότε η ακτινοβολία δεν μας επηρεάζει. Αν θέλουμε να είμαστε προσεκτικοί, τον κλείνουμε όταν βρισκόμαστε μπροστά του.
•   Χρησιμοποιούμε το σεσουάρ σε απόσταση από το κεφάλι μας – δεν το κολλάμε στα μαλλιά. Τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν τη χρήση του.

ΘΗΚΗ-ΠΑΤΕΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ!

Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια στο εργαστήριο του πανεπιστημίου, ο κ. Μαργαρίτης και η ομάδα του πειραματίζονται με διάφορα υλικά που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν την ακτινοβολία των κινητών. Διαπίστωσαν ότι η ανακοπή της ακτινοβολίας είναι εφικτή και υπέβαλαν αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για τη σχεδίαση της «ειδικής θήκης προστασίας». Η θήκη αποτελεί ημικλωβό Faraday, που επιτρέπει στην ακτινοβολία να εξέρχεται από την εμπρόσθια (απροστάτευτη) πλευρά και όχι από την προστατευμένη που είναι πάντα τοποθετημένη προς το σώμα και μας προφυλάσσει σε ποσοστά που φτάνουν το 97,5%. Το εργαστήριο ελέγχει δειγματοληπτικά όλη την παραγωγή, ενώ μέρος των εσόδων από την πώληση των θηκών επιστρέφει στο εργαστήριο και χρηματοδοτεί περαιτέρω έρευνες.

* Για να μάθετε περισσότερα για την ειδική θήκη προστασίας του κινητού τηλεφώνου, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.mobilepro.gr ή τηλεφωνήστε στο 211-30.00.300.

INFO

ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Για να ενημερωθείτε για τις οικιακές συσκευές μέτρησης μη ιονίζουσας ακτινοβολίας, επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες: http://www.electromagnetic.gr/eshop/catalog/, T 210-55.79.799
http://www.marex.gr, Τ 210-40.14.668-9
http://www.eshop.aktinion.gr, Τ 210-33.06.501


«Ασύρματη τεχνολογία, μόνο όταν είναι απαραίτητο»

Λουκάς Χ. Μαργαρίτης – Δ/ντής Τομέα Βιολογίας Κυττάρου & Βιοφυσικής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών

Καθημερινά κάνει μετρήσεις και διεξάγει πειράματα σε ποντίκια και έντομα για να διαπιστώσει τις πιθανές συνέπειες της μη ιονίζουσας ακτινοβολίας στους οργανισμούς. Ο καθηγητής Λουκάς Χ. Μαργαρίτης, διευθυντής στον Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλάει στο ΟΙΚΟ.

Τι μπορεί να πάθει ένας άνθρωπος που δέχεται καθημερινά μη ιονίζουσα ακτινοβολία;
Πονοκεφάλους, αϋπνίες, διαταραχή συγκέντρωσης, κόπωση, αλλαγή συμπεριφοράς, επιθετικότητα, ενεργοποίηση ανοσοποιητικού συστήματος, αλλεργίες, σπάσιμο του DNA, ολιγοσπερμία, διαταραχές στη μνήμη και τη μάθηση, διαταραχές οστεοποίησης (τα έμβρυα), αυξημένη πιθανότητα ανάπτυξης εγκεφαλικού όγκου. Ερευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε έντομα δείχνουν μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας.

Από τι εξαρτάται η σοβαρότητα των συμπτωμάτων;
Από την ευαισθησία κάθε ατόμου, από το είδος της ακτινοβολίας, από τη διάρκεια της έκθεσης και από την ηλικία. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Κάνω έκκληση στους γονείς να τους προσφέρουν το αγαθό της ασύρματης τεχνολογίας μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Το ασύρματο τηλέφωνο ή τα ασύρματα παιχνίδια δεν είναι απαραίτητα.

Η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία δρα στον ανθρώπινο οργανισμό αθροιστικά;
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι όσο αυξάνονται τα χρόνια χρήσης του κινητού δίπλα στον εγκέφαλο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για ανάπτυξη όγκου. Aρα η ακτινοβολία, εκτός από τις άμεσες επιφέρει και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Θεωρείτε ότι επιβάλλεται να περιορίσουμε τη χρήση των ασύρματων συσκευών που εκπέμπουν επικίνδυνη ακτινοβολία;
Φυσικά. Προστασία σημαίνει μειωμένη έως μηδενική έκθεση στον μολυσματικό παράγοντα της ακτινοβολίας. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις ασύρματες συσκευές αρκεί να ακολουθούμε κανόνες.

Ο σύγχρονος άνθρωπος «βομβαρδίζεται» και από ακτινοβολία εξωγενών πηγών (π.χ. κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή δίκτυα υψηλής τάσης). Η μείωση της έκθεσής του στις οικιακές πηγές είναι αρκετή;
Είναι σημαντική, γιατί τις εξωγενείς πηγές δεν μπορεί να τις ελέγξει. Πάντως για τις υψηλές συχνότητες έχουν αρχίσει και εφαρμόζονται πρακτικές προστασίας με ειδικές βαφές στους τοίχους.

Στην προσπάθεια μείωσης της έκθεσης μπορούν να βοηθήσουν οι συσκευές για οικιακή μέτρηση της ακτινοβολίας;
Μπορεί κανείς να προμηθευτεί μια τέτοια συσκευή, για να ελέγχει τι επίπεδα ακτινοβολίας υπάρχουν στο χώρο του. Βέβαια, δεν είναι πάντα εύκολο να κατανοήσει με ακρίβεια από πού προέρχεται η ακτινοβολία, τουλάχιστον όμως μπορεί να εντοπίσει τα επικίνδυνα σημεία και να τα αποφεύγει.

68 comments on “Πόση ακτινοβολία δεχόμαστε από τις συσκευές μας και πώς θα προστατευτούμε

  1. Γεια σας
    Σας ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας σχετικά με την Η/Μ ακτινοβολίας και τους κινδύνους της. Θα ήθελα να με συμβουλέψετε σχετικά με μια κατασκευή που θα κάνω. Είναι μια ασύρματη κάρτα 2000mW 2W δλδ. Τι μέταλλο να χρησιμοποιήσω για την θωράκιση τις συσκευής; Εμπειρικά κατέληξα στον χαλκό.

    • Ολα εξαρτώνται από τη συχνότητα που θέλεις να μπλοκαρεις. Ομως αν θωρακίσεις την ασύρματη καρτα, τοτε πως θα στελνει το σήμα εκεί που θέλεις?

  2. Αγαπητέ Κώστα
    η μόνη βοήθεια που μπορώ να σου δώσω για το θέμα είναι οτι ο μόλυβδος απορροφά τις ακτίνες του κρυπτονίτη. Ο κρυπτονίτης, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει την ιδιότητα να απορροφά τις δυνάμεις του Superman κάθε φορά που ο τελευταίος εκτίθεται στους πράσινους κρυστάλλους. 🙂

    • Εχω κι εγω ενα τετοιο ασυρματο, θεωρητικα αυξομειωνει την ενταση αναλογως που εισαι, και αν το φορτιζεις μηδενιζει την ακτινοβολια..κατι καλο. Βεβαια δενε χω μετρητη αλλα σε πειραμα στο youtube ειδα οτι οντως εχει χαμηληοτερη ακτινοβολια αποτι αλλες μαρκες. Ψαξε βιντεο να δεις, με ονομα eco dect review, test κ.τ.΄λ Παντως καλυτερα να υπαρχει αυτο..το συστημα. Το να μηδενιζεται οσο φορτιζει ειναι εξυπνο..αλλες εταιριες..δεν το εχουν. Συνεχιζει να εκπεμπει η βαση οσο φορτιζεις,μεγαλη χαζομάρα για να μην πω ηλιθιοτητα..Τα νεα siemens εχουν ακι ρυθμιση για ακτινοβολια ακομα χαμηλοτερη, απλως αντι για 50 μετρα εμβελεια πεφτει π.χ 25 10..αλλα δεν σε πειραζει αυτο.

  3. ΓΕΙΑ!!.. ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΜΟΥ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ SAMSUNG ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΦΥΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΤΟΥ ΜΟΥ ΕΜΕΝΑ Η ΣΑΡ ΕΙΝΑΙΙΣΟ ΠΡΟΣ 2,0 WAT ΑΝΑ ΧΙΛΙΟΓΡΑΜΜΟ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ SAR EINAI, 0,897 WAT ΑΝΑ ΚΙΛΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΔΗΛΑΔΦΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ?

  4. ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΕ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ(ΜΕΣΟΛΑΒΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ)

  5. θα ήθελα να μου πείτε αν επικίνδυνη ακτινοβολία εκπέμπει η βάση ασύρματου τηλεφώνου και όταν δεν σε καλεί κάποιος. Εκπέμπει δηλαδή ακτινοβολία ακόμη και χωρίς να σε καλεί κάποιος; Εχω τη βάση του δικού μου ασύρματου μόλις ένα μέτρο από τον καναπέ που κάθομαι και περνώ πάνω από τέσσερεις ώρες την μέρα! Αυτό είναι επιβαρυντικό για μένα και πρέπει να απομακρύνω την βάση του ασύρματου τηλεφώνου από το έπιπλο δίπλα από τον καναπέ μου; Ευχαριστώ. για την ενημέρωση.

  6. Παράθεμα: plinetpr's blog

  7. Παράθεμα: Τα μυαλά μας φλαμπέ: Πόση ακτινοβολία δεχόμαστε από τις συσκευές μας και πώς θα προστατευτούμε « Ερανιστής

  8. Δυστυχώς λόγω άγνοιας συνειδητοποίησα σήμερα ότι η δύο ετών κόρη μου από τότε που γεννήθηκε εκτίθεται σε ακτινοβολία λόγω του ότι έχω το ασύρματο router και το ασύρματο τηλέφωνο δίπλα στην τηλεόραση στο σαλόνι όπου το παιδί βρίσκεται σχεδόν συνέχεια…………… Δεν ήξερα ότι πρέπει να κλείνω το router και να πετάξω το ασύρματο τηλέφωνο γιατί είναι τόσο επικίνδυνα……. Αυτή τη στιγμή έχω πάθει σοκ……νιώθω άθλια και φοβάμαι τα χειρότερα για το παιδί μου. Υπάρχουν εξετάσεις που μπορώ να κάνω στο παιδί για να δω τί βλάβες έχει υποστεί και γενικότερα υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω εκτός από το να κλείνω το router και να βάλω τηλέφωνο με καλώδιο?

    Με εκτίμηση,
    Κατερίνα

    • πεταξε το ασυρματο και βαλε σταθερο με καλωδιο .σταματα να αγχωνεσε για το παιδι οτι εγινε εγινε τωρα ,φροντισε απο εδω και περα να πραξεις το σωστο,,, και κλειστε το ασυρματο wi-fi σκοτωνει

  9. Παράθεμα: Ανώνυμος

  10. θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι επικύνδυνος για την υγεία μας ο υποσταθμός της δεη που είναι στο υπόγειο της πολυκατοικίας μας καθώς και ο δέκτης nova που έχουμε στη βεράντα.
    Ευχαριστώ

    • O Δέκτης των δορυφόρων απ΄ ό,τι γνωρίζω είναι εντελώς …παθητικός . Δεν εκπέμπει τίποτα. Για τον υποσταθμό της ΔΕΗ μπορείς να πάρεις έναν μετρητη RF για 50 Hz (πιθανόν να κάνει από 30 έως 60 ευρώ ένας απλός) και να μετρήσεις σε διάφορες αποστάσεις από τον υποσταθμό και θα καταλάβεις πως μεταβάλλεται με την απόσταση. Μια περιοχή «ήσυχη» μέσα στο σπίτι, έχει συνήθως κάτω του 1 μιλιγκάους. Αν και τα «επιτρεπτά» όρια είναι πάρα πολύ παραπάνω, εγω προσωπικώς προτιμώ μέχρι 1. Κάποτε ειχα εγκαταστήσει μια παλια οθόνη υπολογιστή σε απόσταση 2 μετρα από υποσταθμό της ΔΕΗ και η εικόνα έτρεμε σαν τρελή. Μετά τα 4-5 μέτρα δεν επηρρεαζόταν πλέον αισθητά.

  11. προσφατα αρχισα να ανυσηχω και εγω για την ακτινοβολια του κινητου μου και επειδη ακουω πολυ μουσικη σε αυτο σκεφτηκα να αγορασω ενα mp3!!! Θα ηθελα να με ενημερωσετε για τον αν αυτη η συσκευη εκπεμπει ακτινοβολια και αν ναι ποση;;; ειναι υγειηνη η (καθημερινη) της χρηση ;;;; ειναι καλυτερη απο το κινητο/καλυτερη επιλογη;;;; αν οχι εχετε να μου προτεινετε κατι αλλο;;;;

    • Κ. Μάρκο,
      ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε σχετικά με την ακτινοβολία που εκπέμπει ένας server (rack) στον οποίο συνδέονται τα καλώδια δικτύου πολλών γραφείων μιας υπηρεσίας. Το γραφείο μου βρίσκεται δίπλα στο χώρο του rack. Υπάρχει ενδιάμεσος τοίχος (όχι γυψοσανίδα), αλλά η απόσταση της καρέκλας μου από τον server είναι μόλις 1 μέτρο. Ευχαριστώ

  12. ευχαριστούμε για το χρόνο που διαθέσατε για την πληροφόρησή μας…γενικά μόνο θα ήθελα να επισημάνω (με την άδεια σας) πως δεν χρειάζεται φόβος και ειδικά πανικός..ο άνθρωπος είναι ένα ανθεκτικότατο ον,που αντέχει πολλά…
    επίσης να συμπληρώσω (γενικά) πως ο παράγοντας»ψυχολογία»είναι ο σημαντικότερος..

  13. Σας ευχαριστώ πολύ για το κόπο να τα γράψετε τα σχόλια εδώ. Έχει ακούσει κάνεις για περιπτώσεις όπου άτομο έπαθε κατάπτωση? Μιλαω για κάτι που θυμίζει επιλειπτικι κρίση και δεν θυμάσαι τίποτα μετά από το συμβαν.

  14. Ηλεκτρομαγνητική παγίδα τα σπίτια μας

    Το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον δεν παραμένει σταθερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ιδιαίτερα κοντά σε σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου μπορεί να μεταβάλλεται μέχρι και 34% στη διάρκεια της ημέρας. Το ελάχιστο της ακτινοβολίας καταγράφηκε μεταξύ 4 με 6 τα ξημερώματα και το μέγιστο μεταξύ 10 το πρωί με 8 το βράδυ

    Είναι αόρατη και ενδεχομένως επικίνδυνη. Εντοπίζεται κυρίως στο εξωτερικό περιβάλλον και καταγράφεται συστηματικά. Πλέον όμως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία έχει τρυπώσει απειλητικά και στα σπίτια μας.

    Σύμφωνα με έρευνα του Εργαστηρίου Ραδιοεπικοινωνιών του Τμήματος Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την οποία διενήργησε ο υποψήφιος διδάκτορας Ιωάννης-Ανέστης Μαρκάκης υπό την επίβλεψη του Θεόδωρου Σαμαρά, αναπληρωτή καθηγητή, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία των ασύρματων συσκευών στην οποία εκτίθενται οι κάτοικοι των ελληνικών νοικοκυριών κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες είναι ίση ή και μεγαλύτερη από εκείνη των κεραιών κινητής τηλεφωνίας!

    Οι μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο εσωτερικό σπιτιών έγιναν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου SEAWIND, υιοθετώντας τη μεθοδολογία που είχε χρησιμοποιηθεί ήδη στην Ελβετία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ουγγαρία και τη Γαλλία.

    Οι επιστήμονες, με τη βοήθεια του προσωπικού εκθεσιομέτρου (ΡΕΜ), το οποίο τοποθέτησαν στο σημείο με τη μέγιστη ηλεκτρομαγνητική επιβάρυνση του κάθε σπιτιού που ελέγχθηκε, κατέγραφαν για τουλάχιστον τρεις μέρες την ακτινοβολία από διάφορες ασύρματες εφαρμογές κάθε τριάντα δευτερόλεπτα.

    Στοιχεία

    Από τη στατιστική επεξεργασία των μετρήσεων σε 40 σπίτια διαπιστώθηκε ότι η διάμεση πυκνότητα ροής ισχύος ήταν στα 0,026 μW/m2, τιμή που είναι βέβαια μικρότερη της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που ενυπάρχει στους εξωτερικούς χώρους, έχει όμως αυξητική προοπτική. Στη δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη συνηγορούν η ραγδαία αύξηση των ασύρματων δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών (WiFi), η χρήση «έξυπνων» τηλεφώνων (smartphones), τα ασύρματα παιχνίδια κ.λπ.

    Αντίστοιχες μετρήσεις έγιναν και σε γραφεία και κατέδειξαν ότι η διάμεση πυκνότητα ροής ισχύος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ήταν μεγαλύτερη από εκείνη στα σπίτια και ανερχόταν σε 0,072 μW/m2, με καίρια τη συμβολή των κινητών τηλεφώνων.

    Σύμφωνα με άλλη μελέτη που πραγματοποίησε το ίδιο εργαστήριο, η μέση τιμή της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην Ελλάδα ανέρχεται στα 3.210 μW/m2, όσον αφορά τις αστικές περιοχές, και στα 240 μW/m2, όσον αφορά τις αγροτικές και ημιαστικές περιοχές.

    Το ηλεκτρομαγνητικό περιβάλλον δεν παραμένει σταθερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ιδιαίτερα κοντά σε σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας, η ένταση του ηλεκτρικού πεδίου μπορεί να μεταβάλλεται μέχρι και 34% στη διάρκεια της ημέρας. Το ελάχιστο της ακτινοβολίας καταγράφηκε μεταξύ 4 με 6 τα ξημερώματα και το μέγιστο μεταξύ 10 το πρωί με 8 το βράδυ.

    Μελέτες

    Αντίστοιχη μελέτη στο εξωτερικό, την ίδια χρονική περίοδο, από τους Rowley και Joyner, με δεδομένα από 23 χώρες και ύστερα από 173.000 μετρήσεις, κατέδειξε ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο εξωτερικό περιβάλλον από σταθμούς κινητών επικοινωνιών είναι κατά μέση τιμή 730 μW/m2. Στην παραπάνω τιμή δεν συμπεριλήφθηκαν οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, οι οποίες επιβαρύνουν εξίσου ή και περισσότερο με τους σταθμούς βάσης των κινητών επικοινωνιών.

    Αν και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην Ελλάδα είναι υψηλότερη σε σχέση με άλλες χώρες, εντούτοις απέχει αρκετά από το όριο που έχει θεσπίσει η Διεθνής Επιτροπή για την Προστασία από τη Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία, το οποίο ορίζεται στα 2.000.000 μW/m2.

    Για μεγαλύτερη ασφάλεια του πληθυσμού, η Ελλάδα και άλλες οκτώ χώρες της Ε.Ε. έχουν θεσπίσει στην εθνική τους νομοθεσία χαμηλότερα όρια ηλεκτρομαγνητικών πεδίων από εκείνα της Διεθνούς Επιτροπής, τα οποία -ειδικά για την Ελλάδα- ορίζονται στα 1.200.000 μW/m2.

    enet.gr

  15. Γεια σας μηπως ξερετε αν ο υπολογιστης χωρις να ειναι συνδεδεμενος στο ιντερνετ εκπεμπει ακτινοβολια?Γιατι κοιμαμαι διπλα του και πολλες φορες τον αφηνω ανοιχτο .

    • Αν μιλάμε για σταθερό υπολογιστή (όχι λαπτοπ) που ειναι συνδεμένος με καλώδιο στο Modem-router, τότε δεν εκπέμπει ο υπολογιστής αλλά το modem-router εφόσον αυτο διαθέτει κεραία, και ειναι ενεργοποιημένη η εκπομπή της (συνήθως αναβει ενα φωτακι που γραφει WLAN). Ενίοτε μπορεί να κυκλοφορουν και modem-router ή access-points που δεν φαίνεται η κεραία, αλλά έιναι εσωτερική. To router εκπέμπει ακτινοβολια (εννοειται με ενεργοποιημενο το WLAN), έστω κι αν το αποσυνδέσεις από την πριζα της τηλεφωνικης γραμμής. Αν εχει λάπτοπ που συνδεεται ασύρματα (WiFi) , εχει κι αυτος «πομποδέκτη» που εκπέμπει έστω κι αν το router είναι εντελώς σβηστό. Δεν εχω μετρησει επαρκώς τη συμπεριφορά του λαπτοπ ως προς τις εκπομπες ακτινοβολιας επειδη δεν ειχα ποτέ δικό μου λαπτοπ, αλλά πολλά εξ αυτων έχουν ενα διακοπτακι καπου που μπορεις να απενεργοποιησεις το WiFi είτε από τον πίνακα ελέγχου των Windows απενεργοποιώντας τη «Σύνδεση ασύρματου δικτύου». Ετσι, δεν σε ακτινοβολει, και κανεις και οικονομια στην ενεργεια, ενω μπορείς καλλιστα να συνδεσεις το λαπτοπ και με καλώδιο στο router….

  16. Παράθεμα: Πόση ακτινοβολία δεχόμαστε από τις συσκευές μα&sigm

  17. Καλησπέρα και ευχαριστούμε για την ενημέρωση! Οι πρίζες εκπέμπουν ακτινοβολία; Είναι κακό να κοιμούνται τα παιδιά με μια πρίζα δίπλα στο κρεβάτι τους;

  18. Η μαγνητικη τομογραφια δεν εχει ιονιζουσα ακτινοβολια. Όμως χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που μάλλον έιναι «παρομοια΄ με εκείνη των κινητων τηλεφωνων. Φαίνεται ότι για παραδειγμα τα Watt ειναι πολλάπλασια από εκείνα των κινητων (πχ. κάμποσα KW σε αντιπαραβολη με τα 1,5-2W ενος κινητου) παρότι νομιζω ότι η έκθεση διαρκεί για κάποια χρονικα διαστηματα λιγότερα του δευτερόλεπτου. Ειναι κάπως έτσι ή κάνω λάθος? Εαν ναι οι κινδυνοι έιναι παρομοιοι με την έκθεση σε κινητα τηλέφωνα ( και μάλιστα μεγάλη) η σε radar κ.λ.π. ή όχι?
    Υπάρχει κάποια υπέυθυνη απάντηση?
    Ευχαριστώ.

  19. εργάζομαι σε μια εταιρεία και ο server βρίσκεται στον ίδιο χώρο με μένα.. έχουν φτιάξει ένα ξύλινο κουτί για προστασία αλλά δεν ξέρω κατά πόσο αυτό βοηθάει στην ακτινοβολία(νομίζω πως δεν βοηθά καθόλου)…

  20. Γεια και χαρά σε όλους,
    Θα ήθελα να μάθω αν κλείσω το WLAN του ROUTER οπού σταματά οποιαδήποτε ασύρματη επικοινωνία, συνεχίζω να προσβάλομε από ιονίζουσα ακτινοβολία;

    οι δυο desktop υπολογιστές που δουλεύω συνδέονται ενσύρματα στο Internet, αλλά το modem -router βρίσκετε στο μισό μέτρο από το πρόσωπο μου, πόσο επικίνδυνο είναι αυτό; θα πρέπει να το απομακρύνω; και αν ναι πόσο μακριά μου θα πρέπει να βρίσκετε;

    Ευχαριστώ!

    • Όταν κλείσεις το WLAN του Router δεν εκπέμπει καθόλου ακτινοβολία (δεν είναι ιονίζουσα αυτή η ακτινοβολία έτσι κι αλλιώς, αφού είναι μόνο 2,4 Ghz). Αφού το router έχει κλειστό το WLAN, δεν έχει σημασία πόσο κοντα σου είναι. Ουτε αυτό ούτε οι σταθεροί υπολογιστές εκπέμπουν τέτοια ακτινοβολία, εκτός βέβαια κι αν υπάρχει συνδεμένος κάποιος USB WiFi πομποδέκτης ή κάρτα ασύρματου δικτύου στον σταθερό χωρίς να ξέρεις τι είναι, οπότε βεβαίως και εκπέμπει εφόσον είναι και ενεργοποιημένος (το εχω δει και αυτο σε κάποιον, που ενω είχε το router ακριβώς επάνω στον υπολογιστή, είχε βαλει στον υπολογιστή USB WiFi Lan Card και επικοινωνούσε ασύρματα με το router, ενω μπορύσε να συνδεθεί με μισό μέτρο καλώδιο.
      Πρέπει όμως να λάβεις υπόψιν και τις χαμηλότερης συχνότητας ακτινοβολίες (αυτες του εναλασσόμενου ρεύματος 50 Hz) οι οποίες συνήθως εκτείνονται από μερικά εκατοστά μέχρι λίγα μέτρα από την πηγή τους. Μην κοιμάσαι λοιπόν πανω η κάτω από ηλεκτρικές κουβέρτες, κρατα μια απόσταση 20-30 εκατοστα από τις συνηθισμένες οικιακές ηλεκτρικές συσκευες όταν λειτουργούν, και όταν υπάρχουν έξω μετασχηματιστές της ΔΕΗ πάνω σε κολώνες, απλώς μείνε τουλάχιστον 10 μετρα μακριά από την κολώνα για να είσαι σίγουρος (όχι οτι θα πάθεις ντε και καλά κάτι αν στέκεις ακριβώς από κάτω, αλλά μερικές έχουν και ένα ωραίο μεταλλικό ντουλαπάκι επί του εδάφους που εκπέμπει κι αυτο). Επίσης οι υπόγειες καλωδιώσεις της ΔΕΗ εκπέμπουν μέχρι και πάνω από την επιφάνεια του εδάφους αν δεν ειναι πολύ βαθεια (που συνήθως δεν είναι), οπότε περπατάμε στην άσφαλτο και κολυμπάμε μεσα σε EMF.

      Συμβαίνουν όμως και άλλα περίεργα (όπως π.χ. ανάλογα με την περιοχή που μένεις και τον τρόπο που η ΔΕΗ εχει κατασκευασει το δίκτυο) να υπάρχει συνεχής διαρροή ρεύματος από τον ουδέτερο (ουδετερογείωση) το οποίο περνάει μέσα από τις σωληνώσεις της ύδρευσης, οπότε γύρω από αυτες έχεις ένα ωραιότατο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, αισθητό εντός ακτίνας π.χ. έως και ενός μέτρου, ανάλογα και με της ένταση του ρεύματος.
      Το μόνο σίγουρο ειναι να πάρεις έναν μετρητή EMF για 50 Hz, ωστε να ψαξεις το σπίτι πού έχει τετοια πεδία.

    • Α! και μην ξεχνας οτι αυτή η cool συσκευή που λέγεται ασύρματο τηλέφωνο και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος στα χέρια μερικών (ανδρών τε και γυναικών), εκπέμπει συνεχώς στα 2,4 Ghz όταν μιλάμε, ενώ σχεδόν σε όλα τα μοντελα εκπέμπει και η βάση της όλο το 24ωρο έστω κι αν δεν μιλάμε στο τηλέφωνο. Τελευταιως κυκλοφορου κάποια ασύρματα τηλέφωνα που η βαση εκπέμπει μόνο όταν δέχεται κλήση, οπότε απλώς ακτινοβολείσαι μόνο όταν μιλάς.

  21. Οταν ακουω ραδιοφωνο FM απο το κινητο με ακουστικο η και ανοιχτη ακροαση δεχομαι ακτινοβολια οπως αυτη οταν μιλαω? Αμα ειναι να τη καταργησω τελειως την ακροαση ραδιοφωνου απο το κινητο. Δηλαδη το κινητο πιανει τα FM με το κλασσικο τροπο η αυτα εκπεμπονται μεσα απο το GSM δικτυο που σημαινει οτι δεχεσαι τα ιδια κυματα με αυτα οταν μιλας στο κινητο?

    • Αποκλείεται να έρχεται μεσω gsm το ραδιαφωνικό σήμα. Αφού μπορεί να ληφθεί από το κινητό με τον κλασσικό τρόπο, θα ήταν χαζό να το αναμετεδιδαν μεσω GSM και να επιβαρύνουν χωρίς λόγο το δίκτυο.

  22. 15 Ιανουαρίου

    Μας σκοτώνει σταδιακά το Wi-Fi;
    ===========================
    Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IRIC) ο οποίος αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας των Ηνωμένων Εθνών (WHO) τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF / EMF), που εκπέμπονται από συσκευές Wi-Fi, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις, φούρνους μικροκυμάτων και κινητά τηλέφωνα κατατάσσονται ανάμεσα στους πιθανούς παράγοντες πρόκλησης καρκίνου στον άνθρωπο.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Microscopy and Ultrastructure, έφηβοι και παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα στα ηλεκτρομαγνητικά αυτά πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF / EMF) κυρίως μέσω της χρήσης Wi-Fi συσκευών.

    Μεταξύ των συμπερασμάτων που προέκυψαν από την έρευνα είναι τα εξής:

    Τα έμβρυα είναι ακόμα πιο ευάλωτα από τα παιδιά.
    Στο κινητό θα πρέπει να υπάρχουν προειδοποιήσεις για τους κινδύνους από την υπερέκθεση στην ακτινοβολία
    Τα παιδιά απορροφούν μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας μικροκυμάτων από τους ενήλικες, καθώς τα κρανία των παιδιών είναι λεπτότερα από των ενηλίκων και αποθηκεύουν περισσότερη ακτινοβολία στον εγκεφαλικό ιστό.
    Οι τρέχουσες τιμές στα όρια έκθεσης είναι ανεπαρκείς και πρέπει να αναθεωρηθούν.
    Οι ασύρματες συσκευές είναι ραδιοπομποί, όχι παιχνίδια. Η πώληση τους στα καταστήματα παιχνιδιών θα πρέπει να παρακολουθείται στενά.
    Οι έφηβες και οι γυναίκες δεν θα πρέπει να τοποθετούν το κινητό τους κοντά στο στήθος τους ή στο κεφάλι τους.
    Οι κυβερνήσεις έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις, όμως το μεγαλύτερο μέρος του κοινού τις αγνοεί.
    Η έκθεση σε ραδιοσυχνότητες / EMF έχουν συνδεθεί με ιδιαιτέρως σημαντικούς κινδύνους στην υγεία όπως με καρκίνο του εγκεφάλου και στους σιελογόνους αδένες και με καρκίνο του μαστού.

    Όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, η έκθεση των παιδιών και των εφήβων στις συχνότητες αυτές θα πρέπει να περιοριστεί ενώ τα σημερινά όρια έκθεσης θα πρέπει να αναθεωρηθούν καθώς είναι ανεπαρκή.

    http://www.koutipandoras.gr/article/131286/mas-skotonei-stadiaka-wi-fi

  23. Γεία σας!!! Θα ήθελα να ρωτήσω πόση ώρα την ημέρα χονδρικά ένας έφηβος θα μπορεί να χρησιμοποιεί το wifi. Συγκεκριμένα από συσκευή mp4 (iPod touch 5) αλλά και από laptop. Πόση ώρα την ημέρα λοιπόν μπορεί ένας έφηβος να χρησιμοποιεί το wifi; Πόση από την μια συσκευή που ανέφερα και πόσο από την άλλη!

    Ευχαριστώ.

    ΑΑ!!! Και περιμένω απάντηση σύντομαα❤️❤️

    • Αγαπητή Μαρία,
      ρωτάτε τόσο πολλές λεπτομέρειες που δε νομίζω να είναι κανεις ποτέ σε θέση να σας απαντήσει με ακρίβεια.
      Κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει διαφορετικές συνέπειες από την επιδραση των ακτινοβολιών. π.χ. μου ετυχε να μετρησω την ιδια ακριβως ακτινοβολία σε δύο θέσεις εργασίας όπου εργαζονται δυο συναδελφοι. Ειχαν δίπλα τους και οι δύο τον ίδιο τυπο ασύρματου τηλεφώνου με ενσωματωμένο ακουστικό καθώς και χωριστό δεύτερο απομακρυσμένο ακουστικο (ήταν δύο σε ένα δηλαδή, ήτοι σταθερη και ασύρματη συσκευη), και την ειχαν και οι δύο στην ιδια απόσταση από το κεφάλι τους. Παρόλο που δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ το δεύτερο ακουστικό (ειχαν χαλάσει και τα δύο και τα είχαν πετάξει), η βάση ήταν πάντα στην πρίζα ωστε να έχει αναγνώριση κλήσεων το ενσωματωμενο σταθερό τηλέφωνο. Ομως έτσι παρεμενε διαρκώς ενεργοποιημένη και η εκπομπή ακτινοβολίας του ασύρματου.

      Τη μερα λοιπόν που μέτρησα την ακτινοβολία στο γραφειο και κατάλαβα οτι εκπέμπουν αυτες οι δύο συσκευές, τις έβγαλα από την πρίζα. Προς το μεσημέρι, ο ένας από τους δυο συναδέλφους μου είπε έκπληκτος οτι μετα από 1,5 χρόνο που μετακόμισε σε αυτο το γραφειο και που ειχε τη συσκευη διπλα του, είναι η πρώτη μερα που δεν πήρε ασπιρίνη για τον πονοκέφαλο, τονίζοντάς μου μάλιστα οτι καθε μέρα που επέστρεφε σπίτι του ο πονοκέφαλος εξαφανιζόταν. Τωρα εχει περάσει 1,5 μηνας από τοτε που εβγαλα την πρίζα του ασύρματου, και δεν είχε πονοκέφαλο ούτε για ένα λεπτό.
      Ο άλλος συνάδελφος, παρόλο που ηταν σε ίδια απόσταση από την δική του συσκευη (ίδιο μοντελο), δεν είχε πονοκέφαλο ποτέ…..

      Η συχνότητα που εκπέμπουν τα λαπτοπ και τα iPod και τα SmartPhone και τα Router οταν συνδεονται μεσω WiFi είναι της τάξης των 2,4 Ghz, όσο δηλαδή και της βάσης του ασύρματου τηλεφώνου καθώς και του φούρνου μικροκυμάτων. Οι κίνδυνοι είναι ακόμα μη μετρήσιμοι, αλλά είναι υπαρκτοί και μπορεί να είναι διαφορετικοί για τον καθένα ή εστω σε διαφορετικό βαθμό…. Δεν μπορώ να σας πώ αν ο έφηβος θα παρουσιάσει πονοκέφαλο ή επιληπτική κρίση ή άλλη περίεργη συμπεριφορά και αντίδραση, αν θα τον πειράξει η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της κεραίας ή το λευκό φως της οθόνης ή έντονη εναλλαγή του φωτισμού, πάντως σίγουρα είναι αφύσικο να καθόμαστε μικροι και μεγάλοι με τις ωρες μπροστα σε μια οθόνη και να ταλαιπωρούμε τα μάτια μας, το οπτικό νεύρο, τα κέντρα του εγκεφάλου μας και όλο το νευρικό μας σύστημα και κάθε άλλο κύτταρο με άγνωστες για τον οργανισμό ηλεκτρομαγνητικές κλπ ενέργειες που δεν γνωρίζει πως να προστατευτει από αυτες.

      Πάντως όσο λιγότερη έκθεση σε ακτινοβολίες, τόσο καλύτερα….. δεν ειναι όμως εύκολο να απαλλαγει κανεις από αυτη την εξάρτηση….. και όπως λέγεται για τις συνήθειες, επειδη δεν μπορεις να τις πεταξεις με τη μία από το παραθυρο, κατεβασέ τες σιγά σιγά και ενα ενα τα σκαλιά, και άνοιξέ τους να φύγουν από την πόρτα.

  24. Γειά σας, θα ήθελα να ρωτήσω εάν επηρεάζουν τα μεταλλικά σπίτια τύπου ECOBEST(http://www.ecobest.com.cy/index.php/the-ecobest-system/presentation) την εσωτερική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι συσκευές ενός σπιτιού (π.χ. τηλεόραση, ψυγείο, ρουτερ, κ.τλ.) έτσι ώστε να «εγκλωβίζεται» η ακτινοβολία μέσα στο σπίτι και να υπάρχει πρόβλημα περισσότερο από το εάν ήτανε συμβατική κατασκευή του σπιτιού; Δηλ. έχω πρόβλημα εγκλωβισμού της ακτινοβολίας εάν το σπίτι είναι με μεταλλικές κολώνες, δοκάρια και πλέγμα ή όχι; ή αυτός ο τρόπος κατασκευής αντανακλά και διώχνει την εξωτερική ακτινοβολία;

    • κ. Μάριε,
      ο μόνος σίγουρος τρόπος να έχετε κάπως σαφή απάντηση στις απορίες σας ειναι να γίνει μετρηση για κάθε είδους ακτινοβολία μεσα στο χώρο με τα αντίστοιχα καθε φορα πεδιόμετρα ή αναλυτες συχνοτήτων. Το ψυγείο και η τηλεόραση εχουν χαμηλόσυχνα πεδία (50 Hz) τα οποία πρακτικά είναι αμελητεα διότι αφ΄ ενός είναι συνήθως χαμηλης έντασης, αφετέρου εκτείνονται σε πολυ μικρη απόσταση από τις συσκευες. Το router και ο φούρνος μικροκυμάτων εχουν ακτινοβολια στα 2,4 Ghz, η οποία ισως θα μπορουσε να προκαλέσει ενοχλήσεις σε μικρες αποστασεις από την πηγή. Το αν γίνονται εσωτερικά πολλαπλες αντανακλάσεις λόγω των μεταλλων που περιέχονται στα τοιχωματα, εχει να κανει αφενός από το κράμα του μετάλλου, αφετερου από την πυκνότητα του πλέγματος. Οπως το είδα στο σύνδεσμο που μας δείξατε, θεωρω οτι είναι πολύ αραιό το πλεγμα για να μπορει να δημιουργησει κλωβό φαραντέι. Δε νομίζω να χρειάζεται να ανησυχείτε, αλλά θεωρώ λογικό, οχι μονο στο δικό σας κτίριο αλλα και σε κάθε άλλο κτίριο, άσχετα από τα υλικα κατασκευης του, να κλείνουμε όλες τις πηγες μικροκυμάτων οταν δεν τις χρειαζόμαστε (Βασεις ασυρματων τηλεφώνων, κεραίες router, ασύρματες κάμερες κλπ).
      Αν όμως τελικά η κατασκευη σας αυτη υποθέσουμε οτι αντανακλα την εξωτερική ακτινοβολία, τότε ειναι επόμενο να γινονται πολλαπλες αντανακλάσεις και στην εσωτερική. Ομως τότε πιθανόν θα παρατηρούσατε και μείωση του σήματος των κινητών τηλεφώνων εντός του κτιρίου ή σε κάποια σημεία του, πλην όμως οι συχνότητες του κάθε πάροχου κινητης τηλεφωνιας μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κλωβού φαραντέι που πιθανόν δημιουργει το πλεγμα. Για διαφορετική συχνότητα απαιτείται διαφορετικη πυκνότητα πλέγματος. Δειτε το πορτακι στο φουρνο μικροκυματων σας για να καταλάβετε πόσο πυκνο πρέπει να είναι.

      • Πάντως να ξερετε οτι υπάρχουν βαφες ή άλλες επιστρώσεις που μπορειτε να βαλετε στους τοίχους, που απορροφούν την ακτινοβολία είτε είναι από έξω είτε από μεσα, και ετσι δεν θα ανησυχείτε. Ψαξτε λίγο στο ιντερνετ… τυχαια ειδα εδω κάτι, http://www.home-biology.gr/e-shop#!/~/product/id=6133962 , αλλά πρέπει να ξερει κάποιος να κανει την εργασία αυτη, ενω απαιτείται και γείωση των επιφανειων που θα βαφτουν.

  25. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντησή σας και τις διευκρινίσεις σας, ξέχασα όμως να σας πω ότι η οροφή του μεταλλικού κτιρίου τύπου ECOBEST είναι όλη ενιαία μεταλλική (όχι πλέγμα!) απ’ έξω με μπετό και από μέσα καλυμμένη η μεταλλική οροφή με πολυουρεθάνη και μετά ψευδοροφή (γυψοσανίδα). Παίζει ρόλο αυτό στην ανάκλαση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων; δηλ να εγκλωβίζονται μέσα; ή διαφεύγουν από τους τοίχους που έχουν μόνο μεταλλικό πλέγμα;

    • Η ακτινοβολία των κινητών, του ρουτερ κλπ, διαπερνα την πολυουρεθάνη και τη γυψοσανιδα…. και φτανει στη μεταλλικη πλάκα που είναι κρυμενη πίσω τους, αλλά δεν μπορώ να ξέρω αν τη διαπερνα η αν ανακλάται ξανά στο χώρο του δωματίου, διότι αυτό εξαρταται από το κραμα του μεταλλου. Αν δεν γίνουν πειραματικές μετρήσεις, δεν μπορει κανεις να σας απαντήσει. Ισως να γνωρίζει η εταιρεία που κατασκευαζει αυτες τις μεταλλικες πλακες.

        • Το έψαξα καλύτερα και είναι αυτός ακριβώς ο όρος:
          -Τραπεζοειδής Λαμαρίνα- (από χαλυβδόφυλλο και οπλισμένο σκυρόδεμα).
          Άρα το κράμα του μετάλλου της σκεπής είναι χαλύβδινο…..να ρωτήσω τον κατασκευαστή και να σας γράψω τι μου είπε; …το θέμα είναι να μου πει την αλήθεια ή θα πει ότι θέλω να ακούσω;; Γι΄ αυτό ρωτάω κάποιον πιο εξιδεικευμένο με τις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες και …..αμερόληπτο!(εσάς)!!!.
          Όπως καταλαβαίνετε θέλω να ξέρω πριν ξεκινήσω να κάνω κάτι με μεταλλικό κτήριο, έτσι ώστε να είναι ασφαλές για την υγεία μας, όπως και στα συμβατικά σπίτια. Ίσως μάλιστα, έχω σκεφτεί ότι μπορεί και να λειτουργεί ως ανακλαστήρας από τις εξωτερικές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες, όμως τότε θα παγιδεύει και την εσωτερική τυχών ακτινοβολία, εκτός αν κάνω μετρημένη χρήση πχ δεν έχω φούρνο μικροκυμάτων , δεν έχω ασύρματο τηλέφωνο, ούτε χρησιμοποιώ Wi-Fi όλα τα έχω ενσύρματα!
          Εν κατακλείδι το χαλυβδόφυλλο είναι ή όχι διαπερατό από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία; αυτό με ενδιαφέρει !

          • Δυστυχώς δεν εχω τόσο εξειδικευμενη γνώση για να σας πω περισσότερα και θα πρέπει να απευθυνθείτε σε μια εταιρεία που να εχει ως αντικείμενό της την ηλεκτρομαγνητική θωράκιση κτιρίων καθως και να διαθετει καποιον επιστημονικό συνεργατη με εξειδικευμενες γνωσεις.
            Για το αλουμίνιο π.χ. είναι γνωστό οτι κανει ανάκλαση της ακτινοβολίας.
            Οι χαλυβες διαφερουν μεταξύ τους ανάλογα με το πλήθος και την αναλογία των επιμερους μεταλλων που περιέχουν, αλλα κι αν ακόμα μας την πει ο κατασκευαστής, δεν μπορώ να αποφανθω αν ειναι διαπερατός ή όχι αν δεν γίνει μέτρηση (και πάλι δεν είμαι σε θεση να ξερω αν έγινε αντανακλαση ή απορόφηση). Πάντως σίγουρα ξεκινηστε από ερωτημα προς τον κατασκευαστη οχι για τη συνθεση του κραματος αλλά για το αν ειναι διαπερατό από την ακτινοβολία, αν την απορροφά ή αν την ανακλά. Επίσης, αν δεν ειναι ανακλαστικό αλλά την απορροφά, τότε θα πρέπει να είναι και γειωμένο.

            Εμπειρικα και πρακτικα, μονο αν φτιαξετε ενα πανταχόθεν κλειστό κιβώτιο από το μέταλλο αυτο και κλεισετε μεσα ενα ασυρματο τηλέφωνο, ενα κινητό ή ενα ρουτερ και δειτε οτι δεν πιανει σημα, θα καταλάβετε αν ειναι διαπερατό (αλλα και πάλι δεν θα ξερετε αν έγινε ανακλαση ή απορόφηση). Επίσης, αν αυτο το μεταλλο υπάρχει μονο στις πλάκες του κτιρίου, δεν εχει ιδιαίτερο νοημα, αφου συνηθως οι εξωτερικες ακτινοβολίες έρχονται κυρίως …»οριζόντια». Δηλαδή θα μπαίνουν στο σπίτι είτε από τους τοίχους ή και από τα ανοίγματα αν αυτα δεν εχουν ανάλογη προστασια (οι πόρτες – παράθυρα πρεπει και αυτα να μονώνονται με αναλογες κατασκευες, όπως φίλμ, ειδικές κουρτίνες κλπ). Η δε συμπεριφορα της ακτινοβολίας οταν υπάρχουν ανακλαστικες επιφανειες που δεν εχουν τοποθετηθει σωστά και κατοπιν μελέτης με σκοπό την προστασια από τα πεδία, πιθανότατα θα είναι απρόβλεπτη, ανεξέλεγκτη ή και χειρότερη από το να μην υπήρχαν καθόλου.

            Η μελέτη βεβαια απαιτει και πειραματικες μετρήσεις, δεδομενου οτι δεν μπορείτε να γνωρίζετε σίγουρα ποσες κεραιες έχετε γύρω από το σπίτι σας (από ρουτερ που ακτινοβολούν πάνω κατω στα 1000 – 1500 mV/m έως κινητης τηλεφωνιας που ακτινοβολουν π.χ. στα 32.000 mV/m.).

            Γενικώς δεν είναι ευκολο τις περισσότερες φορές να κλείσετε εξω την ακτινοβολία. Αν υπαρχουν κεραιες π.χ. βορεια του σπιτιου, μπορειτε με ενα φυλλο αλουμινιου να τη στείλετε ολη πίσω (βεβαια λίγη θα περάσει από τα αφύλακτα σημεια, αλλα θα είναι σχετικά ασήμαντη. Αν ομως υπαρχουν κοντά κεραιες και από τη νοτια πλευρα του σπιτιου, τότε το φυλλο αυτο του αλουμινιου στο βορειο τοιχο θα σας αυξησει την ακτινοβολία εντος του σπιτιου από τις νότιες κεραίες, οπότε θα σκεφτεί κανεις οτι πρέπει να μπει αλουμινιο και στο νοτιο τοιχο, αλλά δεν ξερετε μετά πώς θα αλληλεπιδρασουν μεταξύ τους τα δυο απέναντι αλουμινόφυλλα….

            Η γνωμη μου πάντως είναι να μην αγχώνεστε και πολύ με τις ακτινοβολίες, διότι πρακτικά μόνο εαν έχετε κεραιες κινητής σε σχετικά μικρες αποστασεις από το σπίτι σας (π.χ. 100-200 μετρα) μπορεί να περναει απο τα ανοιγματα (πορτες παραθυρα) μια ένταση στο περίπου της ταξης των 200 – 700 mV/m (ενδεικτικά την αναφερω από δικές μου μετρήσεις). Από τους τοίχους δεν περναει μεγαλο μερος της….. π.χ. αν στο ανοιγμα ο μετρητης δείχνει 500, πίσω από τον τοιχο με διπλο τουβλο δειχνει περίπου 10 φορές λιγότερο.

              • Αλλά εμενα δεν μου αρεσουν τα μεταλλα μεσα στο σπίτι…
                «Μαγνητοστατικά πεδία»
                Τα μαγνητοστατικά πεδία αλλοιώνουν το φυσικό γήινο μαγνητικό πεδίο, το οποίο μας περιβάλλει.
                Προέρχονται από την ύπαρξη μέσα στο σπίτι μαγνητισμένων μεταλλικών υλικών (μόνιμοι μαγνήτες ηχείων, κάθε μεταλλικό φερομαγνητικό αντικείμενο, όπως ο χάλυβας, το οποίο έχει μαγνητιστεί για οποιοδήποτε λόγο, ηθελημένο ή αθέλητο).

  26. Καλησπέρα και ευχαριστούμε για την ενημέρωση! Οι πρίζες εκπέμπουν ακτινοβολία; Πόσο κακό είναι να κοιμούνται τα παιδιά με μια πρίζα πίσω από το κρεβάτι τους;
    Υπάρχουν πρίζες στην αγορά με καπάκι, κα εσωτερικό λαστιχάκι στις οπές, κάνουν κάτι; Επίσης κάπου διάβασα ότι υπάρχουν αυτοκόλητα που τα κολλάμε στις πρίζες, πού τα βρίσκουμε;Κάνουν κάτι;Σε κατάστημα ηλεκτρικών που ρώτησα μου έδωσαν τις παραπάνω πρίζες που ανέφερα.
    Tον ηλεκτρολόγο που ρώτησα εάν μπορεί να απενεργοποιήσει τις πρίζες ξεσυνδέοντας τα καλώδια μέσα από τις πρίζες μου είπε ότι είναι το ίδιο δεν αλλάζει κάτι, και με ειρωνεύτηκε να κλείσω τα παιδιά σε ένα κλουβί.

  27. Καλησπερα σας,θα ηθελα να πω, οι smart TV που συνδεονται στο διαδυκτιο εχουν φυσικα και αυτες ακτινοβολια αλλα ειναι και υπουλες,επειδη δεν εχουν διακοπτη on off για να κλεισει το WiFi,ετσι ακομα και οταν συνδεθουν καλοδιακα ακομα και με κλειστο ρουτερ αυτες συνεχιζουν να ψαχνουν να βρουν δυκτιο μεχρι να συνδεθουν.τελικα ειναι πολυ SMART.δηλαδη βλεπουμε τηλεοραση με ρουτερ κλειστο αλλα ακτινοβολουμαστε και μονο που ειναι ανοιχτη.

  28. Γεια σας.Ζω σε βουνό εκτός σχεδίου πόλεως κ το μόνο ίντερνετ που μπορώ να έχω είναι το δορυφορικό(UMTS COSMOTE).Όπως είδα παραπάνω στο ΓΡΆΦΗΜΑ: »ΠΗΓΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΟΜΠΗΣ ΤΟΥΣ» διαπιστώνω ότι βρίσκομαι στην πορτοκαλί ζώνη και ανησυχώ.ΕΡΩΤΗΣΗ:Πως μπορώ να προστατευτώ καλύτερα;

  29. ΣΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΡΕΕΕΕ,ΕΔΩ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΕ ΕΔΩ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ.Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΜΕΛΕΤΑΕΙ ΤΗΝ Η/Μ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ.ΕΛΕΟΣ ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΟΛΟΥΣ,ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ,ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΤΥΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ.ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΗ ΨΥΧΩΣΗ….ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ANDREW SMITH

    • Δηλαδή γιατί να μας κοροϊδεύουν? Εσυ δεν έχεις ποτέ αισθανθεί πονοκέφαλο από τη χρήση του κινητού ή του ασύρματου ή του φούρνου μικροκυμάτων? Και οι καθηγητές συνήθως είναι θεωρητικοίκαι λένε ό,τι τους λένε και ό,τι διαβάζουν, αλλά σχεδόν πάντα είναι πολύ μακριά από την πρακτική και την πραγματικότητα.

  30. Γεια σας. Πολυ ενδιαφερον το αρθρο. Τους τελευταιους μηνες μενω σε ενα μικρο διαμερισμα στο οποιο τοποθετησαμε την κεραια της τηλεορασης στο μπαλκονι στα 3 μετρα απ το κρεβατι μου. Περναω πολλες ωρες την ημερα στο κρεβατι καθως δεν υπαρχει αλλος χωρος στο σπιτι. Θα ηθελα να ρωτησω ποση ακτινοβολια εχει η κεραια της τηλεορασης. Ειναι μια απλη φθηνη κεραια. Θα μπορουσε να βοηθησει αν αφαιρουσα το καλωδιο της κεραιας απ την τηλεοραση τις ωρες που δεν βλεπω τηλεοραση; Ευχαριστω.

    • Καλημέρα. Η απόσταση των 3 μέτρων της κεραίας σας από το δωμάτιο δεν παίζει ρόλο, αφού έτσι κι αλλιως η ίδια η κεραία (λήψης) δεν εκπέμπει ακτινοβολία αλλά «συγκεντρώνει» την ακτινοβολία που εκπέμπει η κεραία μετάδοσης και τη φέρνει με το καλώδιο στην τηλεόρασή σας. Γι αυτό και οι κεραίες είναι είτε σε σχήμα πάνελ είτε σε σχήμα ψαροκόκκαλου, ωστε να «παγιδεύουν» το σήμα. Ομως το τι πεδίο (συχνότητα) και σε τι ένταση (και απόσταση) θα περιβάλλει την τηλεόραση εξαρτάται από διάφορα πράγματα που δεν μπορώ να τα αναλύσω εδώ μόνο θεωρητικώς ή υποθετικώς, αν δεν γίνουν μετρήσεις με ανάλογα όργανα. (π.χ. μπορέι να παίζει ρόλο αν είναι παλια τηλεόραση CRT, αν είναι Plasma ή TFT, αν έχει γείωση κλπ)

      Πρακτικά όμως και προληπτικώς, αλλά περισσότερο για να μην έχουμε την αμφιβολία και την ιδέα, καλό είναι η τηλεόραση καθώς και τα τυχόν DVD Player, οι υπολογιστές, τα UPS, τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα, παλιά (αντίκες) ραδιόφωνα, λοιπές ηλεκτρικές συσκευές και όλων των ειδών τα καλώδια να απέχουν από το σώμα μας όσο γίνεται περισσότερο, διότι ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής ή λειτουργίας τους, το αν έχουν γείωση ή θωράκιση κλπ μπορεί να εκπέμπουν κάποια πεδία, συνήθως ασήμαντα και σε απόσταση λίγων εκατοστών, αλλά ενίοτε (σπανιότερα) ακόμα και σε 1-2 μέτρα.

      Το να τρέχετε κάθε φορά να βγαλετε το καλώδιο της κεραίας από την πρίζα ίσως είναι λίγο υπερβολικό, εφόσον δεν κοιμάστε αγκαλιά με την τηλεόραση. Θα έλεγα όμως οτι καλό είναι να τα βγάζετε όλα από την πρίζα (κεραίες, ρεύμα) για λόγους προστασίας της συσκευής σας σε περίπτωση κεραυνών, για λόγους οικονομίας σε περίπτωση που οι συσκευες παραμένουν σε κατάσταση αναμονής και γενικώς όσο λιγότερο εξαπλώνονται τα καλώδια και οι ρευματοφόρες συσκευές γύρω σας, τόσο καλύτερα.

    • Επίσης μπορείτε να αναζητήσετε στο ιντερνετ πώς να κατασκευάσετε ενα body voltage meter. Κρατώντας το (και ακολουθώντας κάποιες βασικές οδηγίες) μπορείτε να πλησιάζετε διάφορες συσκευές ή καλώδια, και να βλέπετε live πόσο ηλεκτρικό ρεύμα διέρχεται μέσα από το σώμα σας.

  31. ως π αδαης και εγω εχω καποιες ερωτησεις. το ηλεκτρονικο-ψηφιακο ρολοι που ειναι στη μπριζα εκπεμπει ακτινοβολια???.επισης μια αλλη ερωτηση μπορω να εχω κλειστο το ρουτερ και ταυτοχρονα να εχω ιντερνετ στο λαπτο με καποιο τροπο.αυτος ο μετρητης κανει δουλεια η να κινηθω σε ακριβοτερο. ευχαριστω
    http://www.electronicaeshop.eu/perifereiaka/gadgets/metretes-elektromaynetikes-aktinovolias-oem.html

    • Το ηλεκτρονικό ψηφιακό ρολόι που μπαίνει στην πρίζα, εκπέμπει πιθανότατα χαμηλής συχνότητας (50 Hz) ακτινοβολία αν περιέχει μετασχηματιστή με πηνίο. Επίσης αν έχει γείωση, πιθανόν η ακτινοβολία αυτή να εκτείνεται σε μια μικρή ακτίνα των μερικών εκατοστών και να είναι έντασης π.χ. 5-15-20 miligauss αντιστρόφως ανάλογη της απόστασης. Αν δεν έχει γείωση, η ακτινοβολία μπορεί να εκτείνεται πάνω από μέτρο, αφού βεβαίως είναι ισχυρότερη (περισσότερα miligauss).
      Ο σύνδεσμος για τον μετρητή δεν λειτουργεί πλέον.

  32. Στο σπίτι μου μετρώντας για ακτινοβολία βρήκαμε ότι σε ένα σημείο, που υπάρχει τοίχος, υπάρχει ένα συνεχόμενο (κάθε 5 δεύτερα) pick. το σπίτι μας βλέπει στο αεροδρόμιο αθηνών αλλά είμαστε 8 km μακρυά και γνωρίζω ότι τα ραντάρ δεν διαπερνούν τοίχο. Εχετε καμιά ιδέα για το τι μπορεί να είναι?

    • Κατά τακτά διαστήματα κάνουν pick όλες οι απομακρυσμένες συσκευες (π.χ. κινητα, laptop, tablet, ασύρματα τηλέφωνα) στην προσπάθειά τους να επικοινωνήσουν με την πηγή της εκπομπής (κεραία) είτε αυτή είναι δεδομένα είτε είναι wifi. Ομως μου έχει τύχει πίσω από τοίχο να είναι εγκατεστημένο το laptop του διπλανού και να φταίει αυτό για τα picks.

  33. Θα ήθελα κι εγώ να ρωτήσω κάτι.
    Στην κρεβατοκάμαρά μας, ο τοίχος στον οποίο ακουμπά το προσκέφαλο το κρεβατιού καθώς και το κρεβατάκι του μωρού είναι μεσοτοιχία με το διπλανό διαμέρισμα. Ο γείτονας έχει από την άλλη πλευρά του τοίχου το δικό του προσκέφαλο και στο ίδιο δωμάτιο τη βάση ασύρματου τηλεφώνου (αλλά στον απέναντι τοίχο). Βέβαια δεν εμπιστεύομαι ότι δε θα αφήνει τη συσκευή ασύρματου τηλεφωνου ή το κινητό του ανοιχτό στο κομοδίνο του, συνεπώς σε μικρή απόσταση (20-30εκ.) από τα δικά μας κεφάλια και του μωρού όταν κοιμόμαστε.
    Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει κάποιο αποτρεπτικό της ακτινοβολίας ύφασμα/επένδυση που ενδεχομένως μπορώ να εφαρμόσω στον τοίχο στα σημεία όπου κοιμόμαστε.
    Ευχαριστώ

    • Στα ασύρματα τηλέφωνα εκπέμπει συνεχώς μόνο η βάση και όχι το ακουστικό. Αυτό εκπέμπει μόνο όση ώρα μιλάμε. Η βάση, ανάλογα πόσο σύγχρονο ή ακριβό είναι το τηλέφωνο, μπορεί να ρυθμίζεται από τον χρήστη ωστε να μην εκπέμπει άσκοπα ισχυρό σήμα, αλλά όσο απαιτείται για να καλύπτει το χώρο του σπιτιού. Υπάρχουν ασύρματα τηλέφωνα που και η βάση δεν εκπέμπει συνεχώς αλλά μόνο όταν δεχτεί κλήση και κατα τη διάρκεια της συνομιλίας.
      Ως εκ τούτου, εγώ δεν θα ανησυχούσα από αυτά που κάνει ο γείτονάς σας, παρά μόνο αν έφερνε τη βάση κολλητά πίσω από τον μεσότοιχο. Οσο για το κινητό του, αυτό όπως είπα και πιο πριν, εκπέμπει κατά διαστήματα και για πρακτικώς αμελητέο χρόνο, σήμα για επικοινωνία του με την κεραία της κινητής τηλεφωνίας, αλλά και πάλι θεωρώ απίθανο να σας βλάψει και μάλιστα πίσω από τοίχο. Θεωρώ δε οτι τα άρθρα που έχουν γεμίσει το διαδίκτυο οτι δεν πρέπει να έχουμε κοντά μας το κινητό το βράδυ, είναι απλώς υπερβολές για να δημιουργούν εντυπώσεις και να ελκύουν αναγνώστες για τις δεκάδες διαφημίσεις που περιβάλλουν τα άρθρα.

      • Στο μόνο που μπορεί να επηρεαστούμε από το κινητό πριν τον ύπνο, είναι οτι επειδή το φώς που λάμπει στην οθόνη του (όπως και το κάθε φως πλην του ερυθρού) επιδρά αρνητικά στην έκκριση μελατονίνης, η οποία συμβάλλει στο να μας έρθει νύστα και να κοιμηθούμε.

  34. Τί γίνεται με την ακτινοβολία των Bluetooth συσκευών. Πχ ένα smartwatch που συνέεται με το κινητό με bluetooth πόσο βλαβερό είναι? Στα smartwatch όταν δεν γίνεται σύζευξη με κινητό είναι ενεργοποιημένο το Bluetooth? Είναι σημαντικό γιατί κάποια έχουν μέχρι και λειτουργία ύπνου (παρακολούθηση παλμών, βαθύ υπνου κλπ), αν όμως είναι πάντα ανοιχτό το Bluetooth και πολλές φορές βάζεις το χέρι σου στο μαξιλάρι δίπλα στο κεφάλι, τί γίνεται τότε που το έχεις όλη νύχτα έτσι?

    Επίσης ποιά είναι η ασφαλής απόσταση από το σύνηθες τριπλό καλώδιο της ΔΕΗ που έχουμε ακριβώς έξω από τα μπαλκόνια μας. π.χ. εγώ μένω στον τρίτο και 1,5 μέτρο από την μπαλκονόπορτά μου περνάει καλώδιο της ΔΕΗ σε σχήμα ανάποδου Τ, με ενα καλώδιο πάνω και δύο κάτω, τα οποία είναι γυμνά και ιδίως όταν έχει υγρασία «τσιτσιρίζουν».

  35. Καλησπερα μια ερωτηση θελω να κανω σχετικα για τα smartwatch θα θελα να ρωτησω αν η ακτινοβολια που εκπεμπουν ειναι επικυνδινη για το ανρθωπινο σωμα και αν γνωριζεται ποση περιπου ειναι.Σας ευχαριστω

Σχολιάστε